Thursday, September 8, 2011

ការចិញ្ចឹម​សត្វ​នឹង​កាន់តែ​សំខាន់​នៅ​អនាគត​ខណៈ​ដែល​កម្ពុជា​មាន​តម្រូវ​ការ​សាច់​សត្វប្រមាណ​២៥៣​ពាន់​តោន​នា​ឆ្នាំ២០១១​

ផ្សាយថ្ងៃទី០៨-០៩-២០១១: ដកស្រង bayontv.com

ភ្នំពេញ៖ ​ឯកឧត្តមច័ន្ទ សារុនរដ្ឋមន្ត្រី​ក្រ​សួង​កសិកម្ម​រុក្ខា​ប្រមាញ់​ និង​នេសាទ​មាន​ប្រសាសន៍​ថា ​ការនេសាទ​ និង​សេវា​បសុព្យាបាល​ នឹង​កាន់​តែមាន​សារ​សំខាន់​ទៅៗ ​នាពេល​អនាគត​ ដែល​មិន​គ្រាន់​សម្រាប់​តែ​នៅ​កម្ពុ​ជាមួយ​ទេ​ ក៏ប៉ុន្តែ​សម្រាប់​ក្នុង​តំបន់​ និង​ពិភពលោក​ផងដែរ​ដោយសារ​មាន​តម្រូវការ​ខ្ពស់។

ឯកឧត្តមបន្តថា​ ដោយសារ​កំណើន​សេដ្ឋកិច្ច​ជាតិ​ រំពឹង​ថា​តម្រូវការ​សាច់​ក្នុងស្រុក​យើង​នឹង​បន្ត​កើនឡើង​នាពេល​អ​នាគ​ត។ ​ក្នុងន័យនេះ​ ការចិញ្ចឹម​សត្វ​ និង​សេវា​បសុព្យាបាល​ និង​កាន់​តែមាន​សារសំខាន់​ទៅ នា​ពេលអនាគត​ ដែល​មិន​គ្រាន់​សម្រាប់តែ​នៅក្នុង​កម្ពុជា​មួយ​ទេ ​ក៏ប៉ុន្តែ​សម្រាប់​ក្នុង​តំបន់ ​និង​ពិភពលោក​ផងដែរ។

ឯកឧត្តម​ រដ្ឋ​មន្រ្តី​លើក​ឡើង​ទៀត​ថា​កម្ពុជា​មាន​តម្រូវការ​សាច់​សត្វ ​ប្រមាណ២៥៣ពាន់​តោន​នា​ឆ្នាំ២០១១​។​ តម្រូវការ​នេះ​នឹង​កើនឡើង​ប្រមាណ២,២០​ភាគរយ ​ជា​រៀងរាល់ឆ្នាំ​ ពោល​គឺ​កើន​ពី២០៤ពាន់​តោន​ នា​ឆ្នាំ២០១០ ឬប្រមាណ២២ភាគ​រយ ​ក្នុង​រយៈពេល១០ឆ្នាំនេះ​។
ទីផ្សារ​សើរ​ ដែល​ត្រូវ​ព្រមព្រៀង​ នឹងត្រូវ​អនុវត្ត​នា​ឆ្នាំ២០១៥ ដោយ​ប្រទេស​ជា​អាស៊ាន​ខាងមុខនេះ ​នឹងធ្វើ​ឲ​ពាណិជ្ជកម្ម​សាច់សត្វ ​ផលិតផល​សត្វ ​និង​មាន​កំណើន។ កំណើន​នៃ​ផលិតកម្ម​សត្វ​ក្នុងស្រុក ​ដែល​កើនឡើង​ ជាង៨០០រយ​លាន​ដុ​លា្ល​ ក្នុង​មួយឆ្នាំ​នោះ​ និង​ជា​វិ​ភាគ​ទាន​ដ៏​សំខាន់​ក្នុង​វិស័យ​សេដ្ឋកិច្ចជាតិ​។តាម​របាយការណ៍​មូ​យ​ក្រសួងកសិកម្ម​ រុក្ខាប្រមាញ់​ និង​នេសាទ​ ​ឲ្យ​ដឹងថា​ ការផ្គត់ផ្គង់​សាច់​នៅ​កម្ពុ​ជា មាន​ប្រមាណ២៣៥​ពាន់​លាន​តោន​ក្នុង​មួយឆ្នាំ​ ក្នុងនោះ​សាច់គោ​ក្របី ​ប្រមាណ៧១ពាន់​ក្នុង​មួយឆ្នាំ​ សាច់ជ្រូក១៣៨ពាន់​ក្នុង​មួយឆ្នាំ​ មាន់​ទា២៦ពាន់​តោន​ក្នុង​មួយឆ្នាំ។

គិត​ជា​មធ្យម​ប្រជាជន​បរិភោគ​សាច់​ប្រមាណ១៥គីឡូក្រាម​ ក្នុង​មួយឆ្នាំ​ក្នុងម្នាក់ៗ ក្នុងនោះ​សាច់គោ​ក្របី៥,៦០គីឡូក្រាម ​ក្នុង​មួយឆ្នាំ​ក្នុង​មួយម្នាក់ សាច់ជ្រូក៩,៥៧គីឡូក្រាម​ក្នុង​មូ​យ​ឆ្នាំ​ក្នុង​ម្នាក់, និង​សាច់មាន់​ប្រមាណ​តែ២គីឡូក្រាម​ក្នុង​មួយម្នាក់៕

No comments: